Mein Kampf

July 07, 2017

Kao juče da je bio prvi septembar. Ja mala, srećna, vučem mamu za ruku i jedva čekam trenutak kada ću kročiti u osnovnu školu. Toliko uzbuđenje se nije videlo godinama. Nisam mogla da dočekam da upoznam svoju učiteljicu, nove drugare, učionicu a i put od kuće do škole.
To je za mene bilo tada najlepše iskustvo. Svaki dan sam učila nešto novo, i svaki dan je za mene predstavljao ostvarenje svih snova. Najzad sam velika. Najzad sam krenula u školu!


Sličan osećaj doživela sam 8 godina kasnije, upisavši srednju školu. Pošto sam joj se isto tako mnogo radovala, stalno sam zamišljala kako će mi prolaziti gimnazijalski dani. I tako sam maštala i maštala i maštala, ali i pored svog tog maštanja, nikad nisam mogla ni sanjati da ću imati ovakvu godinu pred sobom. Godinu druženja, zezanja i izlazaka. Godinu uspeha i godinu poraza. Bila je ovo godina u kojoj mi je malo falilo da odustanem, da krenem nekim novim putem. Ali nisam. Stisla sam zube, prešla preko svega i nastavila dalje, boreći se još više. Koliko je bilo srećnih i veselih dana, toliko je bilo tmurnih, nenaspavanih noći nerviranja o stvarima na koje ne mogu da utičem. Ali ipak.... Pored svega što mi se dogodilo, mogu zaključiti da je ovo bila moja, možda i najbolja, godina do sada. :)


Prvi septembar u gimnaziji ostaće zabeležen u divnom sećanju. Nisam plakala, nisam želela da se vratim u osnovnu i nisam odbijala odlaske na časove. Jesam bila malo zbunjena, i osećala sam se pomalo neugodno prvih nedelja, ali brzo je sve leglo na svoje mesto i ja sam pronašla svoj put. 
Nije bilo previše teško. Škola k'o škola. Ima da se uči, mora da se radi, ali sve se može postići.
Jedini problem mi je predstavljao određeni profesor, koji je radio šta je želeo, nama delio jedinice i vređao nas, govoreći nam razne pogrdne reči. Noćima nisam spavala, glava i želudac su me boleli, čak sam i u bolnici završila od prevelikog stresa. I nisam mogla da se dovoljno dobro posvetim ostalim predmetima, kao ni samom druženju i užvanju u ovoj prvoj godini.


Prva godina srednje škole će ostati zauvek upamćena kao godina mnogih prvih stvari.
Prvi put sam imala dobro društvo. Prvi put sam izlazila stalno. Prvi put sam imala poverenje i mogla reći sve što mislim i osećam. Prvi put nije postojao dan a da se ja ne izblamiram. Prvi put nisam plakala zbog sitnica. Prvi put nisam bila osuđivana zbog mog ludog ponašanja. Prvi put sam zaista bila u stanju nekome da pomognem. Prvi put sam držala "časove". Prvi put sam provodila sate dopisivajući se. Prvi put sam osećala da se nalazim tačno tu gde pripadam.
Prvi put sam videla saobraćajnu nesreću. Prvi put se to desilo mojoj drugarici. Prvi put sam zvala hitnu pomoć i prvi put sam ostala pribrana. Prvi put sam pala u nesvest i prvi put bila u bolnici.
Prvi put sam dobila jedan, i prvi put nisam bila uvek najbolja. Prvi put sam pronašla sjajnog profesora i prvi put zauzela poslednju klupu. Prvi put sam menjala kabinete, i prvi put sedela na podu školskog hodnika. Prvi put sam imala zaista časove nemačkog, jer sam ga do tada učila samo privatno. Prvi put sam postala opsednuta tardigradama *-*


Prvi put (a i poslednji xD) sam učila latinski i mučnih 100 izreka, i prvi put sam pronašla svoju "školsku majku". Prvi put sam našla osobu koja je ista kao ja, i koja živi život sličan mome. Prvi put sam pomislila da možda zaista imam izgubljenu sestru bliznakinju. Prvi put sam učila likovno, i prvi put sam vežbala matematiku svaki dan. Prvi put se biologiji nisam dovoljno posvetila. I prvi put skupila hrabrost da uradim stoj na rukama xD.
Prvi put sam našla osobu sa kojom mogu da pričam na nemačkom i prvi put otišla u Geteovu biblioteku. Prvi put sam išla na nastavničko veće, i prvi put nisam morala da učim geografiju. Po prvi put nas je bilo mnogo na građanskom, jer u osnovnoj jedva da smo i postojali. Prvi put išla na pravu ekskurziju, i prvi put nisam spavala do 4 ujutru. Prvi put sam imala previše slika, i prvi put nisam mogla da koristim telefon koliko je bio prebukiran. :)
Prvi put sam svakog meseca išla u pozorište. Isto tako, prvi put nisam pisala redovno, ali... ehem... pokušajte da me razumete. Barem malo? Mrvica? Mrvičica? Atom? Ne? Ok...
 Prvi put da mi je bilo žao što se školska godina završila. I prvi put mi ni jedan dan na raspustu nije dosadan.


I zbog svega toga, ovo je bila najlepša godina. Ovo je bila godina prijateljstva, matematike i selfija, ako bih morala kraće da objasnim. xD Zaista bih želela da se zahvalim svima, koji su na bilo kakav način uticali na ovo moje malecno putovanje od septembra do dana današnjeg. Pre svega, hvala vama, moji dragi drugari. Hvala vam na svakoj izgovorenoj reči, hvala vam na svakoj poverenoj tajni, hvala vam na svakoj dobroj (a i onoj lošoj) forici, koju ste rekli da bi mi popravili raspoloženje. Hvala na svakoj porukici. Hvala na svakoj popijenoj kafi u Aviatoru, makar ona bila i nešto slađa, heheheh. Hvala vam što se vraćate sa mnom kući, iako vam nije usput. Hvala vam na svakom upućenom osmehu, i poslatom selfiju. Hvala vam kad ste me naljutili, i onda kad ste me u momentu razočarali. Jer sve to prolazi. I nikada se neću sećati loših trenutaka sa vama, već samo onih najlepših. A verujte mi, ima ih mnogo ;)
Hvala Sanja, Ivana, Ema, Marko, Igor, Nikola, Milan i još jedan Marko. Hvala što ste učinili jednu malu devojčicu iz prigradskog naselja, najsrećnijom osobom na svetu.

Vaša Iva ♥

You Might Also Like

54 comments

  1. Auuu kakav post! Ja krecem u srednju u septembru i ne znam kako bi treblo da se osecam povodom toga.. Ono, nije da nisam uplasena i sve to, ali se nekako tesim time da cu mozda tad naci svoj put. Klise, znam, ali tesko je objasniti hah. U svakom slucaju, genijalan post i pomogao mi je sa tom idejom o srednjoj o kojoj izbegavam da razmisljam u poslednje vreme... Ali kada vidim kako je tebi bilo divno, pozelim odmah da krenem, da vidim da li ce i meni biti tako 😊😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nemoj da se brines, nije vredno. Pogotovo sto verujem da ces uzivati, jer vecina nas je dobro prosla u srednjoj. Ima izuzetaka, ali ako si dobro raspolozena za druzenje, bez problema ces naci ljude slicne sebi. Samo hladne glave i uzivaj. Srednja skola traje previse kratko da je potrosis brinuci se ;)

      Delete
  2. Odlican post! Jako mi je drago sto ti je ova skolska godina lepo prosla, nadam se da ce ti i ove sto predstoje biti jos bolje.
    https://sofijasjourney.blogspot.rs

    ReplyDelete
  3. Odličan post! Uživalaa sam u njemu! Žao mi je zbog neispavanih noći i zbog profesora i nadam se da će to biti bolje u drugoj godini. Baš se pitam kakav je osecaj biti na nastavnickom vecu..
    Baš mi je drago što ti je ova godina bila jedna od najdražih i nadam se da će ti sledeća školska biti još bolja. Takođe, očekujem još punoo tvojih zanimljivih postova :))

    https://anastasijamatic.blogspot.rs/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa evo, vracam se pisanju. Ocekujte svasta. ;)
      A nastavnicko vece.... Hm.... Iskreno, nista posebno. Samo pricaju o statistikma odeljenja, a ti si tu eto da bi profesori rekli da i ucenici imaju neka prava. xD Salim se samo, ali iskreno ne bih znala sta posebno reci o tome....

      Delete
  4. Bukvalno si me oduvala sa postom, ali stvarno tako mislim! Toliko jakih emocija, onih lepih,onih tužnih, onih srećnih. Zaista svaka ti čast! Nema veze za blog, svako od nas u jednom trenutku zivota ima malo bitnije stvari kojima mora da se bavi 💙! Drago mi je da si srećna i zadovoljna, da ti je ova godina bila lepa 💙! Želim ti sve najlepše!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti draga Andjela, na predivnom komentaru. Zaista mnogo znaci ♥♥

      Delete
  5. Kakooo slatkoooo...Boze,ptedivno si ovo napisala,u dosta togase možemo poistovjetiti.
    Stvarno je post genijalan,samo tako nastavi,obožavam te doslovno ♥
    https://eniiway.blogspot.hr/

    ReplyDelete
  6. Odlican post draga, ja inace retko kada citam ceo post, ali bilo mi je zadovoljstvo citati ovako nesto ^^
    Hvala na divnom komentaru na mom blogu, pratim te <3

    cleopatrassecret.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je, da si procitala ceo.... To bas cenim *-*

      Delete
  7. Odličan post!! Uživala sam čitajući! ♥

    Uzvratila sam ti follow! ;)

    morskasirenaa.blogspot.com

    ReplyDelete
  8. Vau. Zbog ovoga se radujem srednjoj školi. Zbog toga da ću jednog dana moći da nađem prave drugove i drugarice i da ću se uklopiti. Ovaj post je predobar i stvarno mi je drago da si ovako lepo provela školsku godinu. Srećno u daljem školovanju i nemoj da se nerviraš zbog škole, ako možeš nešto da postigneš postigni, ako ne nema veze :) Još jednom divan post ♥♥♥

    Novi post:https://bethanyismybae.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Srednja skola i jeste mesto najboljeg druzenja, i upoznavanja ljudi. Nadam se da ces pronaci i ti, prave prijateleje ♥

      Delete
  9. Auuu, koji post :O. Ostala sam bez daha. Sve pohvali i stvarno si me oduševila. I, sa druge strane, podsjetila na mene. I sama sam bila jako uzbuđena kada sam kretala u osnovnu školu i sve nervirala i izluđivala moji "a zašto, a zbog čega, a čemu ovo-ono, je li to ne može ovako ili onako..", a onda je došla srednja škola. Nisam išla u gimnaziju, ali sam, kao i ti, imala profesora koji je radio šta je želio i niko mu ništa nije moga. Kada god bi me pitao davao bi mi 2 i pored nje 1. Bez obzira što me hvalio svakodnevno pred odjeljenjem uvijek je tako radio i zbog njega sam savršila u bolnici, baš kao i ti. Danima i noćima nisam spavala, ali ni to nije bilo dovoljno. Sreća pa se ta borba završila i sva sreća da na faxu nisam imala takvih :)
    Želim ti lijep viken i puno uzbudljivih trenutaka na ovom raspustu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eto, u svakoj skoli postoji tako neki profesor. Zaista, zna biti mucno sa njima, ali nekako sam prezivela.... Bar ka vise necu videti xD

      Delete
  10. Preelep post! Obožavam kada na blogovima naiđem na ovakve postove jer su predobri i ovo mi je jedna od omiljenih vrsta postova..♥

    teen-scorner.blogspot.rs

    ReplyDelete
  11. Ivo vidi se da si post pisala pun ljubavlju! Zaista mislim da je post fantastičan! U početku kada sam kretala u prvi razred imala sam veliko uzbuđenje,sad se sećam čak da sam bila rekla tati šteta što se vikendom ne ide u školu hah,a sada nema teoretske šanse da bi to volela. Naime,ja iskreno ne volim svoju osnovnu školu jer imamo jako loše društvo u njoj. Deca su ono jako loša,non stop se vređaju i ono baš su svi nekako negativni a ja ne volim baš negativnu energiju. Drago mi je da si prošla kroz one dobre i loše dane,jer uvek mora da bude i onih loših kao i pozitivnih dana! Sve u svemu odličan je zaista post!
    Volela bih da te kontaktiram van bloga,jer bi želela sa tobom pričati imam osećaj da bi se ono razumele skroz,a i imam pitanje u vezi bloga,tako da ako imaš neku društvenu mrežu volela bih te kontaktirati preko nje jer zaista imam neki osećaj da bi se slagale hah,hvala ti puno što si mi dala podršku na blogu jer znači definitivno!♥♥

    ReplyDelete
  12. Svaka rupa nadje svoju zakrpu, tako da verujem da ces i ti. Jer se u osnovnoj skoli pronalazimo prema mestu stanovanja, a u srednjoj vec biramo ljude koji su nam slicni. Tako da samo polako. Uzivaj i u osnovnoj, lepo je jako.... ;)

    A sto se tice kontaktiranja, evo ti moj mail: proundpotterhead@gmail.com pa me slobodno pitaj sta god treba ;)

    ReplyDelete
  13. Joooj znaš kako mi je drago za tebe!! Drago mi je što si našla grupu pravih prijatelja i što si za godinu dana ponela sa sobom brojne uspomene. I to još u prvoj godini srednje, što je veruj mi, retkost. Preostaje mi samo da ti poželim još lepše predstojeće godine i nastavi da uživaš i sa nama deliš tu zaraznu sreću preko bloga kad stigneš haha :D ♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti na divnom komentaru i zeljama <3

      Delete
  14. Koliko je ovo divaaaan post, oduševljena sam!!! Ja isto ovo mogu da napišem za svoju prvu godinu faksa. Iako sam i srednju mnogo volela i iako sam u njoj stekla prijatelje sa kojima se družim i nakon iste, na faksu sam stekla onu prvu, pravu, najbolju drugaricu, sa kojom imam potrebu da delim, da joj sve pričam, da se konstantno čujem sa njom... U srednjoj sam bila štreberka, zaista sam bila usredsređena na učenje, dok to nije slučaj na faksu. Naučila sam da budem opuštenija i shvatila sam da je svaka ocena u redu i da ne moram nikome da se dokazujem, već da treba malo i da živim i uživam :) Još jednom, sjajan post, baš si me oduševila i nekako sam se pronašla <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti Anja, pre svega na pohvalama za moj post.
      Zaista je bitno uzivati, jer zivot cine trenuci provedeni sa prijateljima, van casova, ucenja i ostalih obaveza. To je to, sto cini nase male obicne zivote posebnim. ♥

      Delete
  15. Beautiful photos!


    I hope that you visit my blog and maybe stay for longer!
    spiked-soul.blogspot.com
    Like Spiked Soul on FACEBOOK


    Kisses
    Elwira Charmuszko

    ReplyDelete
  16. Tekst je toliko predivno napisan da tačno osećam emocije. Zaista prelepa školska godina. Inače, želim ti da sledeća bude još bolja. :)

    The Fashion Spell | YouTube

    ReplyDelete
  17. Ostala sam bez reci , jedan veliki respect od mene!


    Only Alex

    ReplyDelete
  18. Prelepo napisano! Zapravo, kroz ovakve postove ćeš za godinu, dve pa i više videti koliko si se promenila i smejati se ovome svemu dok se prisećaš baš tih momenata :D
    Aviator - najdivnije mesto za bleju pre, posle i u toku škole :-D
    Drago mi je što si se poboljšala, nisi odustala, i radila sve te stvari po prvi put! Evo na primer, ja sam sada prvi put saznala za te životinjice što si ih navela (proguglala sam, izgledaju k'o mašine)! Uživaj u svemu kao da ti je prvi put, i to je to što ja imam da kažem na ovaj post! <3

    Girly world

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaaaaaa tardigradeeee
      Ja sam opsednuta njima previseeee *-*

      Delete
  19. Draga moja, divno je cuti toliko lijepih stvari u jednom postu, pogotovo u ovo vrijeme kada dominiraju one negativne. Moram priznati da si me podsjetila i na moju prvu godinu srednje i bas kao i ti moram reci da je to bio pocetak neceg novog. Sve novo, i sve po prvi put. Drago mi je cuti da ti je ova godina bila uspjeana, nadam se da ce ti i iduca biti takoder mnogo dobra

    dnevnadozabloga.blogspot.com

    ReplyDelete
  20. Post je prelep! Predivno pišeš! Prijavila sam se na tvoj blog. Samo nastavi ovako! ♥ ♥ ♥

    ReplyDelete
  21. Ne znam zašto,ali ja sam se nekako dok sam čitala ovaj post osjećala jako čudnom.Nekako sam dobila tu neku želju za srednjom školom,dok mi se sve ovo vrijeme do ovog posta gadila i sama pomisao na to mi je bila užasna.Međutim,drago mi je što ti je ova godina bila pun pogodak,i što iskorištavaš maksimalno svoj život.Puno ti sreće želim i dalje,i definitivno si zaslužila da te zapratim!♥♥

    Bella Place.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne treba nista da ti se gadi, pogotovo neki period tvog zivota. Pruzi svakom danu sansu. Nikad ne znas sta ce ispasti ;)

      Delete
  22. Sva sam se naježila čitajući post... Probudio je u meni neke posebne emocije... Drago mi je što ti je protekla godina bila savršena. Bože, koliko me opusti čitanje tvojih postova, svaki put! *.*
    Nadam se da ćeš nastaviti još duuuuugo da nam pišeš ♥♥♥

    Novi post -> www.innisall.blogspot.com

    ReplyDelete
  23. Pa ovo je zaista divno! U nekim delovima ovog teksta sam se toliko pronašla i bukvalno sam se osetila kao da sam na tvom mestu, zaboravila sam da samo sedim pokraj kompjutera. Meni je prva godina srednje takođe bila divna. Upoznala sam neke divne ljude i stekla prijatelje koje pre nikada nisam imala i zaista mi je drago zbog toga ♥♥

    Teodora's small world

    ReplyDelete
  24. Preeeelijepo!♥ Divan post, zapratila sam te, nadam se da ćeš uzvratiti da se podržavamo u ovom blogosvijetu :)

    beautyakworld.blogspot.ba

    ReplyDelete
  25. Prelijepo pronašla sam se u nekim rečenicama.. Svaka čast :))
    Novi post na mom blogu bilo bi mi i više nego drago da pročitaš ! https://hisandherway.blogspot.ba/ ❤

    ReplyDelete
  26. I'n new follower on your amazing blog!
    Please follow us back ♥

    https://blogvivalavida3.blogspot.rs/

    ReplyDelete
  27. Ja nikog nisam videla nekog da lepse pise
    Ljude ostavljas bez teksta lepotom pisanja.
    Dajes dusu ovom blogu.

    https://marijaarmus.blogspot.rs/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukvalno, jedan od najlepsih komentara ikada..... Zaista, previse hvala ♥

      Delete

Reci svoje iskreno mišljenje ☺