Kako naučiti strani jezik?

April 23, 2016

Provalila sam kako svaki drugi moj post počinje mojim jadikovanjem i kukanjem. No, to menjam. Znate da imam puno obaveza, nemam interneta (sad sam išla do sbb-a da tražim da mi puste net ili cu plakati i napraviti scenu, vidite kako sam zavrsila posao. :D ).




Danas pričajmo o stranim jezicima. Mi svi u školi učimo engleski i još neki drugi jezik (ruski, nemački, francuski a negde čak i španski i italijanski) međutim ako vi učite samo u školi a nemate nekog neverovatno dobrog nastanika verovatno nikada nećete naučiti jezik da možete pričati ga savršeno )ili bar dovojno dobro. Ali koliko jezika govorite toliko ste bogati. To zvuči tako kliše ali jeste. Sebe puno obogaćujete, upoznajete nove kulture kao i sam mentalitet različtih naroda. Pritom zar nije divno da možete razumeti ljude gde god da odete. :)




U mojoj školi se engleski uči od prvog razreda ali do 3 uglavnom sve što znate jesu brojevi, boje, ono mama, tata, maca, kuca i to. Međutim iako imam dosta lošu nastavnicu, znam da se ni u drugim školama ne može pokupiti neko ogromno znanje. Stvar je u tome da se u školama uglavnom uči gramatika i malo pažnje se posvećuje samim rečima i govoru. Da li je problem u manjku časova, kao što nastavnici tvrde, ili u lošem planu i programu, zaista ne znam. To ćemo da ostavimo da neko drugi razbija mozak.


Ja mogu da kažem da dosta dobro govorim engleski, dokaz za to jeste da ja kad slušam nešto na YouTube-u uglavnom sve razumem. Mogu reći sve što želim, doduše to možda nije 100% tačno jer ja koristim 3 do 4 vremena a Englezi koriste mnogo više. Ja sam zadovoljna, Naravno, treba mi usavršavanja ali ima vremena, radiću na tome.


Način na koji sam ja naučila engleski nije baš pouzdan. Idem na privatne časove od trećeg razreda ali ne mogu to smatrati faktorom mog dobrog fonda reči. Mislim da je to pre gledanje puno stranih filmova, Disney kanala, serija, ali i slušanje muzike i čitanje knjiga. To je ono što vam ja mogu preporučiti. Trudite se da što više slušate jezik, pogotovo kada je engleski u pitanju, jer njega zaista i imate gde čuti.

Sve ovo što sam vam gore napisala, ja sad pokušavam da usvojim za nemački. Ja nemački učim već 6 godina i to ne u školi nego privatno, ali polažem razredni ispit u drugoj školi pa mi se to upisuje u svedočanstvo, Duga priča. No, nemački je meni savrčen jezik. Učim ga iz čiste ljubavi, i naravno ogromne porodice tamo. :) Ja svaki put kad ga čujem oduševim se, i maštam o danu kada ću moći gledati njihovu televiziju i bez prevoda. Medjutim od maštanja nema ništa. Moram vredno raditi. Pored toliko broja članova, vremena kao i pravila ja i dalje ne znam pričati. Dzabe to što ja znam ispričati sve o perfektu, kad ne znam šta neka reč znači. A reči su, deco moja, najbitnija stvar. Bez reči nema ni jezika. (Auuu Ivo, koja logika, ja ne verujem XD )


I tako ja moram naučiti hiljade i hiljade nemačkih reči sa hiljadama i hiljadama njihovih mučnm članova (der, die, das). Kada sam letos bila u Nemačkoj svi su me terali da pričam sa rođacima, a meni te nečto glupo, te ne znam. Ustvari, ja sam njih razumela ali kako reći ono što želim? Kako upotrebiti pravi padež?  Problem je baš u ne slušanju i ne pričanju svakodnevno. Sada se trudim da koliko toliko to ispravim gledajući nemačke serije bez prevoda i slušajući njihovu muziku. Javiću vam kako je to prošlo. :D

Recite mi koje jezike vi učite, kako i da li vam idu. :)


You Might Also Like

37 comments

  1. Ja trenutno učim engleski i ruski, a planiram da počnem španski. Obožavam njihove filmove, serije i punopuno ih gledam i sviđa mi se jezik. Odlična tema za post! ☺

    javelina03.blogspot.com ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nadam se da ces uspeti sa ucenjem spanskog. ;)

      Delete
  2. Lovely post, Great inspiration!
    xxx
    www.travelera.es

    ReplyDelete
  3. Odličan post! Ja govorim engleski i francuski (engleski još od treće godine) i veoma mi dobro idu. U maju idem na polaganje B1 nivoa iz engleskog, a kada za par godina položim B2 nivo, upisaću kurseve francuskog za napredni nivo i isto ću polagati B1 i B2 kako bih imala dve opcije za zapošljavanje i studiranje a naravno i život u inostranstvu. Ja sam iz engleskog odmah po odlasku na časove engleskog upisana kao izuzetni sluhista. Služim se skoro svim vremenima, kondicionalom i mnogim drugim formalnim rečenicama. Samo još nešto, ti možda možeš da razumeš na jutjubu engleski, međutim, ti dok ne odeš na formalni BRITANSKI razgovor nemaš pojma šta je engleski. Veruj mi, niko sa priprema nije mogao da veruje koliko zapravo ne znamo engleski kada je došao profesor sa Cambridga. Inače, mnogi u Srbiji su umislili kako znaju engleski ako gledaju američke filmove, ali to uopšte nije tačno, čak ni takmičenja nisu kompetentna za određivanje nivoa znanja, već Cambridge PET testiranje čije testove pregledaju Britanci, sastavljaju ih i ispituju. Postoji još milion načina da ti učiš jezik, ali, tek onda kada zapravo doživiš razgovor sa onom osobom čiji je taj jezik maternji i uspeš u razgovoru sa njom tek ćeš onda zapravo shvatiti šta znaš a šta ne.
    Pitanje: Zašto ti polažeš razredni ispit iz nemačkog?


    allKatie

    ReplyDelete
    Replies
    1. Svaka tebi cast za sve postignute rezultate iz engleskog. Ja sam puno puta pricala sa ljudima kome je engleski maternji jezik, ali moram priznati da kad pricam sa Britancima da je to dosta teze, zbog tog njihovog predivnog izgovora.

      A sto se tice nemackog ovako. U mojoj skoli se ne uci nemacki vec ruski, kao drugi strani jezik i to od 5 razreda. Ja sam nemacki pocela da ucim privatno od treceg i onda sam zelela da mi to bude glavni jezik u skoli da bih ga mogla nastaviti i u srednjoj. I tako ja sada ne ucim nemacki (ucim ga samo privatno) i na kraju svake godine idem u drugu skolu gde ima nemacki i tamo polazem ispit. Koju ocenu tu dobijem, to mi se upisuje u svedocanstvo. Nadam se da si razumela. :)

      Delete
  4. Potpuno se slažemo kada su u pitanju nastavnici u školama. Kada bi samo videla mog nastavnika engleskog sve bi ti bilo jasno, haha, ili moju 'narandžastu' nastavnicu nemačkog koja nam stalno priča o školi na Voždovcu u kojoj još radi i kako su deca tamo mnogo bolja od nas, uh. Ipak, pored srpskog mogu da kažem da onako odistinski znam samo još engleski, koji učim stvarno jako dugo i lepo funkcionišem sa njime. Odličan post, zaista! :) <333

    In my heart

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nastavnici su strahote, ali ozbiljno hahaha

      Delete
  5. Ne mogu da vjerujem kako od prije nisam bila tvoj član, ali sada definitivno jesam! Odlično pišeš i svaka čast na tome! Ja učim engleski i italijanski i odlično mi idu! Engleski mi možda ne bi tako dobro išao da mi mama nije profesor engleskog, ali sve u svemu okej je, haha. :) ♥

    Pogledaj moj blog i učlani se ako želiš --------> innisall.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. Ja učim engleski od 1. razreda, a italijanski od 5. Engleski znam poprilično dobro i znam lepo da pričam i komuniciram na engleskom, pri tome su mi najviše pomogle serije i filmovi a manje sami časovi engleskog. Što se italijanskog tiče od njega znam samo osnovne stvari, a iz oba predmeta imam 5. Odličan post. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meni je isto slusanje engleskog puno pomoglo. :)

      Delete
  7. Ma odličan post, kao i uvek! U školi učim dva omiljena jezika, italijanski i engleski (pored maternjeg) i sasvim sam zadovoljna znanjem istih. Nadam se da ću usavršiti svoje znanje iz tih jezika u srednjoj školi. :)♥

    ReplyDelete
  8. Odlican post!
    Ja ucim engleski i talijanski. Od 1 do 4 razreda sam jako lose znala engleski zbog profesorice koja nam je stalno davala nekakvo bojanje,spajanje i sl. tako da od toga nismo ni mogli dobro nauciti jezik. Tek sam od 5. malo napredovala jer nam je razrednica uciteljica engleskoga. A od 6. na dalje sam bila jako dobra u jeziku. Sto se tice talijanskog njega sam odmah shvatila jer je dosta slican Hrvstskom, a opet nema neku tesku gramatiku kao engleski. Jedini problem je sto smo nedavno dobili novu uciteljicu koja nam uopce ne objasnjava dobro gradivo i sama nam govori da su njoj neke pjesme koje moramo pjevati bitnije od same gramatike.

    Posjeti moj blog >
    beimagi.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nastavnici mogu puno pomoci, ali isto toliko i odmoci prilikom ucenja.

      Delete
  9. I learn German, Italian and French. Each language is special. I learn Italian at school and I have a very good teacher. Come bella post! Io mi dispiace la tua post. ;)
    My mum teaches me German and I agree that it is a difficult language, but also very interesting. I'll maybe go to Vienna this summer, I have a friend there, and I think we'll be able to have conversations. Meine Mutter spricht Russisch.
    French is also a special language. Did you hear for the app called Duolingo? Well, I learn French there. I am a beginner. I suggest that if you didn't, install it.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Deutsch ist soo interesant, das ist mein lieblings Sprach.
      Franzosisch ist schwer, aber es hort schon. :)

      Delete
  10. Odlican post.Ja u skoli ucim engleski i nemacki,engleski od prvog,a nemacki od petog.Iskreno,ja engleski obozavam i znam ga veoma dobro dok nemacki ne znam ni da beknem.Slazem se sa tobom u svemu ,i mislim da su strani jezici jako korisni,mozda ce nam u zivotu oni vise sluziti od nekih sada vaznijih ❤❤.Blog ti je savrsen,uclanila sam se.

    mywonderland-xoxo.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. Bas zanimljiv post. Na slican nacin i ja ucim strane jezike i bas je korisno. Pozadina bloga ti je savrsena kao i citav blog.

    lejlaleca.blogspot.com

    ReplyDelete
  12. Ja sam skoro krenula na privatne časove jer takođe smatram da časovi u školi nisu dovoljni. :) Slušanje strane muzike, gledanje YouTube videa, serija, filmova, sve to može da pomogne oko jezika. :) Veoma mi je teško da učim nemački, vrlo često ga mešam sa engleskim i tu nastane problem. :D ❤
    <3333333333333333333333333333333333

    eslyisworldview.blogspot.rs

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja ponekad mesam engleski i nemacki zato sto su veoma slicni. Ali samo uci jos vise, i to ce ti se jednog dana izbistriti. ;)

      Delete
  13. Odlično si sve napisala! Ja sam engleski usavršila gledajući Youtube videe svaki dan i u školi vidim kako mnogo bolje radim i testove i pišem sastave na engleskom. ♥ http://everythinggirlneedstoknow.blogspot.ba/

    ReplyDelete
  14. Ja englski obozavam i to mi je omiljeni jezik. I stvarno ga znam dobro. Imam super nastavnicu, ali opet, skola nije dovoljna za perfektno pricanje engleskog. Ne idem na casove, jer nemam vremena, ali stalno slusam englesku muziku i gledam engleske filmove serije, pa pustim kao omiljeni deo filma nekad koji je na engleskom i eto naucim novu frazu. Jedini problem je kod mene sto kada pricam sa nekim imam strah da necu tacno izgovoriti nesto, ali to uvek bude pravilno, tako da moram da se resim tog straha sto pre :)U skoli ucim italianski,i super je, bas ga volim, ali bih voljela da znam francuski. Predobar post.
    novi post kod mene: http://bethanyismybae.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pokusaj nekako da vezbas govor, da ne bi imala tremu. :)

      Delete
  15. Ono kad ukontam da sam vec tri filma pogledala sa prevodom na njemacki i da je to jedino sto mi pomaze, i kad sam procitala ovo sto si napisala, eto dalo mi neka podrska da se trudim usavrsiti ga :D
    http://it-s-such-a-wonderful-life.blogspot.mk/2016/04/april-favorites.html

    ReplyDelete
  16. u osnovnoj školi sam imala samo 1 strani jezik(engleski),završila sam 4 predstepena i 8 stepeni kursa engleskog i mislim da znam govoriti engleski tj. da upražnjavam svu gramatiku u konverzaciji a u 8.razredu sam krenula ići na kurs njemačkog i sada sam 3.stepen.Sada u srednjoj imam predmet njemački jezik i dosta mi pomaže znanje sa kurseva.Također imam i latinski jezik,iako je to "mrtav" jezik još uvijek ima svu gramatiku koju moramo učiti(deklinacije,konjugacije,slaganje vremena...)

    http://lamiyasworld.blogspot.ba/

    ReplyDelete
  17. pah mora se redovno učiti ako želiš neke rezultate :)

    ReplyDelete
  18. Ja ucim u skoli francuski i engleski, a kod kuce sam krenula da ucim i italijanski. Kada se osvrnem malo, meni najgore od jezika ide maternji, valjda zato sto mi taj predmet predaje razredna. Post je stvarno prelep... <3 <3 <3

    ReplyDelete
  19. Ja učim nemački od 5. razreda osnovne i latinski od pre 3 meseca, ali, nažalost, više reči znam na latinskom nego na nemačkom

    ReplyDelete

Reci svoje iskreno mišljenje ☺